Jannik Sinner vecht terug en wint eerste grand slam finale van 2024

Jannik Sinner is de opvolger van Novak Djokovic op de Australian open in Melbourne. Het duurde iets langer dan gedacht in de wedstrijd en ook sinds dit artikel uit 2019. Maar de jonge Italiaan knokte zich in een absolute tennisthriller -na twee sets volkomen kansloos te zijn geweest- toch nog langs Daniil Medvedev met 3-6 / 3-6 / 6-4 / 6-4 en 6-3. De volledige wedstrijd duurder net iets minder dan 4 uur. Het was de eerste overwinning op een grandslam voor een Italiaanse tennisser in bijna 50 jaar.

Medvedev start waanzinnig

Medvedev begon overtuigend en extreem aanvallend aan de wedstrijd en brak Sinner in zijn tweede servicegame en aan het eind van de eerste set. Binnen no-time stond de eerste set op het bord voor de Rus.

Ook in de tweede set kwam Medvedev uitstekend voor de dag. Hij behield eenvoudig zijn eigen servicegame en had kansen om Sinner meteen daarna te breken maar de Italiaan hield met moeite stand. In het vervolg van de set bleef Medvedev overtuigend en gedurfd spelen wat hem een 5-1 voorsprong opleverde. Na concentratieverlies kwam Sinner nog even terug tot 5-3, had zelfs nog een breakpoint voor 5-4 maar de Rus was wederom met 6-3 te sterk.

In de derde set werd langzaam een kentering zichtbaar. Medvedev begon iets minder te spelen, nam wat minder initiatief -waarschijnlijk ingegeven door de extra uren die hij al op de baan had gestaan- en zette Sinner minder onder druk. Na op 4-4 en deuce de game binnen te hebben gehaald was het Sinner die toch als eerste zijn opponent in de volgende game brak en dus meteen de derde set naar zich toe trok met 6-4.

“Iedere wedstrijd tegen jou is een moment waarop ik me kan verbeteren. Je maakt mij een betere tennisser.”

Jannik Sinner

Medvedev oogt vermoeid

Medvedev oogde vermoeid aan het begin van de vierde set. Hij kreeg in zijn eerste game meteen een breakpoint tegen maar hield stand voor de 1-1. Ook nu ging de set lange tijd gelijk op. Na drie uur spelen stond het wederom 5-4 in het voordeel van Sinner en ook nu brak de Italiaan de 27-jarige Rus om er een beslissende set uit te slepen.

Sinner slaat toe in set vijf

De vijfde set liet een zelfde beeld zien, een vermoeide Medvedev en een fittere Sinner. Bij een stand van 3-2 kreeg de debutant in een grandslam finale op 0-40 drie breakpoints waarvan hij er eentje benutte. Meteen daarna behield Sinner zijn service voor een 5-2 voorsprong. Medvedev kwam met een sterke game nog terug tot 5-3, maar Sinner kwam in de volgende game na een 30-30 stand met een uitstekende service op zijn eerste matchopoint. Met zijn karakteristieke snoeiharde forehand langs de lijn maakte de Italiaan het direct af. De Italiaan liet zich op zijn rug vallen waarna hij werd opgezocht door de sportieve Medvedev.

Einde van een tijdperk

Met Sinner’s overwinning was er voor het eerst in 10 jaar geen winnaar die luisterde naar de naam Federer, Nadal of Djokovic. Stan Wawrinka was de laatste winnaar buiten de “big three”.

Voor Medvedev was het zijn derde verloren finale in 4 jaar in Melbourne. Drie jaar terug verloor hij van Novak Djokovic en twee jaar geleden moest hij zijn meerdere erkennen in Rafael Nadal. Tegen Nadal won Medvedev ook de eerste twee sets van de finale.

Blessures daargelaten staan beide mannen binnenkort ook op de tennisbanen van Ahoy tijdens het ABN AMRO tennis tournament.

Auteur: Redactie GSTB // Fotografie: Getty Images Sport

Op zoek naar een leuke tennis sweater die geïnspireerd is op de AO 2024, kijk dan eens op grandslam-tennis.eu