Kenin verrast en wint de Australian open 2020

Sofia Kenin heeft in Melbourne haar eerste grand slam ooit gewonnen op de Australian open 2020. Met haar overwinning is Kenin de jongste winnares sinds Maria Sharapova in 2008 de titel won. In de finale trof Kenin met Garbiñe Muguruza een tegenstandster met ervaring in grand slam finales. Ook was Muguruza al ooit de nummer één van de wereld op de WTA tour na haar twee grand slam overwinningen.

Eerste grand slam titel

Met haar 4-6 / 6-2 en 6-2 overwinning won de debutante verrassend haar eerste titel in Melbourne. In de voorgaande jaren had Kenin zelfs nog nooit meerdere wedstrijden achter elkaar in Melbourne gewonnen. Daarnaast was de kleine Amerikaanse met Russische roots nog nooit verder gekomen dan de vierde ronde van een grand slam. De nummer vijftien van de plaatstingslijst maakte de afgelopen weken echter indruk op de Australian open. In aanloop naar de finale verloor ze slechts één set tegen Gauff. Sofia Kenin was uiteraard verschrikkelijk blij met haar overwinning. “Hier heb ik zo hard voor gewerkt de afgelopen jaren.” aldus Kenin na afloop. “En nu is het dan zover. Hopelijk is dit het begin van veel meer grand slams.”

Goede start Muguruza

Muguruza begon de finale sterk met een break voorsprong en ondanks dat Kenin de break ongedaan maakte met een 4-4 tussenstand. Was het de Spaanse die de eerste set verdiend won met 6-4. Kenin domineerde de tweede set en liep eenvoudig uit naar 6-2. Bij een gelijke stand van 2-2 in de derde set werkte ze drie breakpoints weg om vervolgens zelf haar niveau te verbeteren en ook deze set met 6-2 winnend af te sluiten. Met haar overwinning stijgt ze op de WTA-ranking van plek vijftien naar zeven.

Breakpoints beslissend voor Sofia Kenin

Sofia Kenin verzilverde vijf van haar zes breekpunten in de wedstrijd. Ook Muguruza kreeg meerdere kansen maar benutte slechts twee van haar twaalf breekpunten. “Ik heb verdiend verloren maar mag toch terugkijken op een geslaagd toernooi.” aldus Muguruza -die na een matig seizoen niet geplaatst was in Melbourne- na afloop tegen de journalisten.

Auteur: Redactie GSTB // Fotografie: Twitter AO2020 // Sofia Kenin WTA website