Alles wat je wilde weten over Roland Garros 2024

Het grandslam tennistoernooi van Roland Garros 2024 begint op zondag 26 mei 2024 en eindigt met de heren finale op zondag 9 juni 2024. De kwalificaties voor Roland Garros beginnen een week eerder op maandag 20 mei 2024.

Wie zijn de titelverdedigers op Roland Garros?

In 2023 versloeg de Serviër Novak Djokovic de Noor Casper Ruud in het heren enkelspel met 7-6 / 6-3 en 7-5. Het was Djokovic’s derde Franse open-titel en zijn 23e grand slam-titel in totaal.

Bij de vrouwen won de Poolse Iga Świątek haar derde Roland Garros-titel in vier jaar, met een zwaarbevochten overwinning in drie sets op Karolina Muchova uit Tsjechië. De setstanden in de finale van 2023 waren 6-2 / 5-7 en 6-4.

De kampioenen op Roland Garros van 2023

◎ Heren singles:Novak Djokovic
◎ Dames singles: Iga Świątek
◎ Heren dubbel: Ivan Dodig / Austin Krajicek
◎ Dames dubbel: Hsieh Su-wei / Wang Xinyu
Gemengd dubbel:Miyu Kato / Tim Putz

◎ Jongens junioren enkelspel: Dino Prizmic
◎ Meisjes junioren enkelspel: Alina Korneeva
◎ Jongens junioren dubbelspel: Yaroslav Demin / Rodrigo Pacheco Méndez
◎ Meisjes junioren dubbelspel: Tyra Caterina Grant / Clervie Ngounoué

Rolstoel heren enkelspel: Tokito Oda
Rolstoel dames enkelspel: Diede de Groot
Rolstoelquad singles: Niels Vink
Rolstoel heren dubbel: Alfie Hewett / Gordon Reid
Rolstoel dames dubbel: Yui Kamiji / Kgothatso Montjane
Rolstoelquad dubbel: Andy Lapthorne / Donald Ramphadi

Volg ons op Instagram en maak kans op een unieke tennissweater.

Wanneer werd Roland Garros voor het eerst georganiseerd?

Het toernooi werd voor het eerst gehouden in 1881 en stond aanvankelijk bekend als de Championnat de France. Het toernooi was alleen toegankelijk voor mannelijke spelers die op dat moment lid waren van een Franse tennisvereniging. Het eerste dames enkelspel werd gehouden in het jaar 1897.

Wie heeft de meeste titels op Roland Garros gewonnen?

De Spaanse tennisser Rafael Nadal heeft Roland Garros maar liefst veertien keer gewonnen, tevens een record op één grand slam-evenement.

De Amerikaanse Chris Evert heeft zeven titels in het enkelspel gewonnen, het meeste van alle vrouwen op de Franse open. De Franse legende Suzanne Lenglen -naar wie een stadion is vernoemd- en de Duitse Steffi Graf staan ​​vlak achter haar met zes overwinningen.


“Ik probeer het in Madrid beter te doen, in Rome nog iets beter… en laat het in Parijs zijn wat God wil. Dat is het ultieme moment om het te proberen.”

Rafael Nadal


Hebben de banen op Roland Garros een dak?

Momenteel heeft het centre-court Philippe Chatrier een dak dat in 2021 in gebruik genomen. Het op een na grootste stadion, court Suzanne Lenglen met een capaciteit voor 10.000 fans, zou op tijd uitgerust moeten zijn met een dak voor de Olympische spelen van Parijs in 2024.

Zijn er avondsessies op Roland Garros 2024?

Avondessies werden voor het eerst geïntroduceerd op de Franse open in 2021 en waren ook onderdeel van de editie van 2022. In 2023 werd de starttijd vervroegd. De wedstrijden begonnen om 20.30 uur na een entertainmentshow voorafgaand aan de wedstrijd.

Speelt Rafael Nadal op Roland Garros 2024?

Na vrijwel het gehele seizoen 2023 te hebben gemist na een opgelopen blessure op de Australian open. Heeft Nadal bij verschillende gelegenheden aangegeven dat 2024 waarschijnlijk zijn laatste jaar op de tour zal zijn. Verwacht wordt dat Nadal dit jaar een laatste poging zal doen om Roland Garros voor een vijftiende keer te winnen.

Wat is de hoogte van het prijzengeld in het enkelspel op Roland Garros?

Het prijzengeld voor de editie van 2024 is helaas nog niet bekend. In 2023 ontvingen de winnaars van de twee singles-evenementen 2,3 miljoen euro ten opzichte van 2,2 miljoen in 2022. De verliezers van de eerste ronde ontvingen 69.000 euro. Deelnemers aan de kwalificatie-evenementen en rolstoel competities zagen vanaf 2022 hun inkomsten ook steigen. Een overzicht van het prijzengeld op Roland Garros in 2023 vindt je hier.

Hoe kom ik aan tickets voor Roland Garros 2024?

De meest betrouwbare bron van informatie over ticketprijzen en -voorwaarden is de officiële Roland Garros-website. Tickets zijn echter binnen 1 dag uitverkocht, via (duurdere) ticketbureau’s is het nog wel mogelijk kaartjes te kopen.

Volg ons op Instagram en maak kans op een unieke tennissweater.

Wie is de toernooi directeur van Roland Garros?

Voormalig nummer 1 van de wereld op de WTA-tour -Amélie Mauresmo uit Frankrijk- is momenteel de toernooidirecteur van Roland Garros. De tweevoudig grand slam-kampioene in het enkelspel werd eind 2021 op deze positie benoemd. Mauresmo is de eerste vrouw in de geschiedenis van het toernooi die deze positie bekleedt. “Ik ben erg trots om deel uit te maken van het team van Roland Garros. Ik heb de functie van toernooidirecteur met duidelijke ambities aanvaard”, zei Mauresmo destijds. “Ik zal ze uitvoeren met de hoge normen, vrijheid en passie die mij altijd hebben gedreven op de tennisbaan.”

Unieke momenten op Roland Garros?

Roland Garros is getuige geweest van een aantal ongelooflijke en unieke momenten in de ruim 100-jarige geschiedenis van het evenement. Enkele van de grootste momenten in Parijs worden door ons de komende weken vastgelegd in onze serie “de historie van de Franse open” waarin wordt teruggeblikt op enkele belangrijke momenten in de tennisgeschiedenis van Roland Garros.

Auteur: Redactie GSTB // Fotografie: eigen beeld

?c=35500&m=2029617&a=435487&r=&t=html

Op zoek naar een leuke tennis sweater die geïnspireerd is op de leukste tenniskleding, kijk dan eens op grandslam-tennis.eu

Grandslamtennisblog.com – alles wat je wilde weten over Roland Garros

Grandslamtennisblog.com is een Nederlands tennis blog. Op dit blog vindt je het laatste nieuws over alles wat je wilde weten over Roland Garros + verhalen, video- en fashion blogs over de mooiste sport die er is: tennis. Als je tips, suggesties of vragen hebt over alles wat je wilde weten over Roland Garros… stuur een mailtje naar info(at)grandslamtennisblog.com.

VOLG GRANDSLAM TENNISBLOG OP INSTAGRAM

Druk op de ESC toets om dit venster te sluiten