Mouratoglou over de kansen van Rune, Sinner en Alcaraz in 2024

Het tennisseizoen 2024 begint met Novak Djokovic als grote favoriet om de Australian open te winnen. Holger Rune, Jannik Sinner en Carlos Alcaraz lijken de aangewezen spelers om de hegemonie van de Serviër te doorbreken. Topcoach Patrick Mouratoglou maakte in een interview met Eurosport duidelijk wat ze moeten doen om Djokovic constant uit te dagen. Daarnaast kwam Mouratoglou terug op de opkomst van Holger Rune en liet hij licht schijnen over de aanstaande rentree van Rafael Nadal.

Aanstormende jeugd moet nog “grote vooruitgang” boeken

Mouratoglou benadrukte waar Holger Rune, Jannik Sinner en Carlos Alcaraz “grote vooruitgang” moeten boeken om de dominantie van Novak Djokovic te bedreigen. Djokovic was de meest succesvolle speler op de ATP tour in 2023, won drie grand slam-titels en verloor in Londen de Wimbledon finale van Alcaraz. De Serviër eindigde daarnaast -voor de 8e keer- het seizoen als nummer 1 op de ATP tour.

Alledrie de spelers versloegen Djokovic in de loop van het afgelopen seizoen en lijken de potentiële top-3 van het herentennis te worden. Mouratoglou, voormalig coach van Serena Williams en Rune, denkt echter dat er nog een flink gat te dichten is. “Ze zijn dichtbij, maar ze zijn ook nog ver weg”, vertelde hij Eurosport voorafgaand aan de Ultimate tennis showdown-finale in Londen. “Ze zitten qua niveau echt heel dicht bij elkaar. Carlos versloeg Novak in de finale van Wimbledon, Holger versloeg hem twee keer, één keer vorig jaar en één keer dit jaar.”

“Het niveau is dus echt goed. Het tennisniveau ligt heel dicht bij het niveau van Djokovic. Wat nu het verschil maakt, is nog steeds zijn vermogen om fysiek te concurreren en zijn mentale kracht die hem tot absolute top prestaties inspireert. Als je naar zijn seizoen kijkt dan zie je dat hij continue top is. Hij won 3 grand slams en bereikte de finale in het vierde grand slam. We kunnen dus nog niet zeggen dat ze een constante bedreiging vormen, in ieder geval niet op regelmatige basis.”

Mouratoglou en Rune

Rune sloot zich in 2016 aan bij de Mouratoglou academie en won vorig jaar zijn eerste masters 1000-titel met Mouratoglou als zijn coach. Rune begon dit seizoen zeer sterk en positief voordat hij een grote dip in de resultaten kreeg na het behalen van de kwartfinales van Wimbledon. Vervolgens leek Rune zijn spel te herontdekken nadat hij in oktober Boris Becker als zijn coach had aangesteld.

“De vooruitgang was ongelooflijk”, zei Mouratoglou. “Iets meer dan een jaar geleden stond hij op nummer 30 van de wereld. En nu heb ik het gevoel dat hij terug is op zijn beste niveau, op het niveau dat hij vorig jaar speelde tijdens het indoorseizoen, of zelfs dit jaar tijdens het gravelseizoen. Als je naar zijn resultaten op gravel kijkt, behoort hij tot de top drie van de wereld en dat geldt ook voor het indoorseizoen. Ik denk dat hij weer op dat niveau is teruggekomen. Dat is wat ik voel bij de laatste wedstrijden die ik hem heb zien spelen.”

Nadal zal altijd gevaarlijk zijn

Een van de grote vraagtekens voorafgaand aan het seizoen 2024 is de terugkeer van Rafael Nadal. De 22-voudig grand slam-kampioen heeft niet meer gespeeld sinds hij eerder dit jaar verloor in de tweede ronde van de Australian open en onderging in de zomer een heupoperatie. Vooruitkijkend op de terugkeer van Nadal zei Mouratoglou: “Het lastige voor hem is dat we niet weten hoe het met zijn conditie en fysieke gesteldheid is, alleen Rafael weet dat. En dat zal een grote rol spelen in wat hij dit jaar kan bereiken. Maar een fitte Nadal zal altijd gevaarlijk zijn.”

Auteur: Redactie GSTB // Fotografie: Eurosport

advertentie tennis point

Op zoek naar een leuke tennis sweater die geïnspireerd is op de kansen van Rune, Sinner en Alcaraz, kijk dan eens op grandslam-tennis.eu

Grandslamtennisblog.com – de kansen van Rune, Sinner en Alcaraz

Grandslamtennisblog.com is een Nederlands tennis blog. Op dit blog vindt je het laatste nieuws over de kansen van Rune, Sinner en Alcaraz + verhalen, video- en fashion blogs over de mooiste sport die er is: tennis. Als je tips, suggesties of vragen hebt over de kansen van Rune, Sinner en Alcaraz… stuur een mailtje naar info(at)grandslamtennisblog.com.

VOLG GRANDSLAM TENNISBLOG OP INSTAGRAM

Druk op de ESC toets om dit venster te sluiten