ASICS lanceert nieuwe campagne Move Her Mind 2024

Met ‘International Women’s Day’ in zicht, onthult ASICS de resultaten van een wereldwijd onderzoek naar de bewegingskloof tussen mannen en vrouwen. Het onderzoek is de grootste¹ in zijn soort en de resultaten liegen er niet om: zo beweegt meer dan de helft van de vrouwen niet zoveel als ze zouden willen, wat een negatieve invloed heeft op hun mentale gezondheid. Vrouwen die regelmatig bewegen² voelen zich namelijk 52% gelukkiger, 48% zelfverzekerder en 50% energieker dan als ze dit niet doen. ASICS lanceert daarom de Move Her Mind campagne waarmee het haar licht schijnt op alle vrouwen: van alledaagse rolmodellen die barrières doorbreken, tot initiatieven die inspireren om te gaan bewegen. 

Alledaagse rolmodellen die barrières doorbreken

In opdracht van ASICS werd het onderzoek wereldwijd uitgezet onder 24.772 mensen en 26 focusgroepen. Dit maakt het tot de grootste in zijn soort. Onder leiding van de onafhankelijke gerenommeerde academici Dr. Dee Dlugonski en Professor Brendon Stubbs bleek dat meer dan de helft van de vrouwen wereldwijd stopt met sporten. Dit heeft een negatieve impact op hun gemoedstoestand. Zonde, want naast dat vrouwen zich bij regelmatig bewegen gelukkiger voelen, zorgt het ook voor een minder gestrest (67%) en gefrustreerd (80%) gevoel.

Des te belangrijker zijn de mensen en organisaties die zich hard maken voor de beweging van vrouwen. ASICS erkent het belang hiervan en laat met de nieuwe campagne licht schijnen op de positieve impact die bereikt wordt door initiatieven op kleine en grote schaal. Van het doorbreken van barrières tot het empoweren en inspireren om juist wel te bewegen.

Dagelijkse belemmeringen om niet te bewegen

Uit het wereldwijde onderzoek bleek het verontrustende feit dat meer dan de helft van de vrouwen ontevreden is met de hoeveelheid die ze bewegen. Tijdens hun leven krijgen alle vrouwen te maken met belemmeringen die ze ervan weerhouden om te bewegen, variërend van tijdsdruk (81%) en weinig zelfvertrouwen (38%) tot een intimiderende omgeving (35%) of zich niet sportief genoeg voelen (46%). 

Bovendien noemde bijna twee derde (61%) van de moeders het moederschap als de belangrijkste reden waarom ze niet meer regelmatig aan lichaamsbeweging of sport deden. Deelneemsters aan focusgroepen beschreven vaak hoe maatschappelijke verwachtingen over genderrollen een grote rol speelden bij het stoppen met sporten. Het voorbeeld dat vrouwen het grootste deel van de zorg voor het gezin en huishoudelijke taken op zich moeten nemen, werd hierbij aangehaald.

Mispercepties bij mannen

Ook bleek dat er bij mannen sprake was van een misperceptie over de uitdagingen die vrouwen ervan weerhouden om te bewegen. Slechts 34% van de mannen zag tijdgebrek als een belemmering voor vrouwen om te sporten, terwijl ruim driekwart (81%) van de vrouwen dit probleem noemde. In plaats daarvan dachten de mannen dat onzekerheid over haar lichaam het grootste probleem was voor de vrouw: 58% van de mannen noemde dit als belangrijkste barrière, tegenover 38% van de vrouwen

Er zit een groot verschil in de top vijf belemmeringen die vrouwen en mannen ervaren om te bewegen. Zo kwam er slechts één belemmering (kosten) overeen tussen beide genders. Dit benadrukt het verschil tussen de perceptie van mannen en de dagelijkse realiteit die vrouwen ervaren als het gaat om bewegen.

Desondanks bleek uit het onderzoek dat meer dan een derde van de vrouwen zegt dat vriendinnen hun belangrijkste beweegredenen zijn om te bewegen. Hierbij wordt specifiek genoemd dat ze meer gemotiveerd raken om te sporten door vrouwen zoals zijzelf, dan door bekende mensen. Ouders en romantische partners hadden ook invloed, waaruit blijkt dat zowel mannen als vrouwen invloed kunnen hebben op de sportparticipatie van vrouwen. Op de vraag waarom ze zouden sporten, antwoordden de vrouwen in het onderzoek dat ze het voornamelijk doen voor hun mentale (92%) en fysieke (97%) gezondheid.

Complexe uitdaging

Dr. Dee Dlugonski, assistent-professor aan het Sports Medicine Research Institute van de Universiteit van Kentucky, leidde het onderzoek: “Ons onderzoek heeft aangetoond dat de bewegingskloof tussen mannen en vrouwen een complexe uitdaging is die niet van de ene op de andere dag is ontstaan. Omdat het geen eenduidige oorzaak heeft, kunnen we het niet oplossen met één enkele oplossing. Wel merkten de vrouwen op dat het toegankelijker en inclusiever maken van beweging, erkenning en het bijstellen van de genderspecifieke verwachtingen, hen zou helpen om meer te bewegen.”

“Dit betekent ook dat lichaamsbeweging gericht moet zijn op vrouwen en hun behoeften. Van kinderopvang tot het combineren van werk, plezier, betaalbare opties, veiligheid, gastvrijheid en zonder oordelen. Deze oplossingen zijn weliswaar klein, maar kunnen een grote impact hebben.” 

Met de ‘Move Her Mind’ campagne zet ASICS de krachtige mensen en initiatieven die deze impact maken in de spotlights. Zo viert het merk successen en dient het als inspiratiebron om meer vrouwen te laten bewegen. Omdat er zoveel mensen zijn die het verschil maken, roept ASICS mensen op om rond ‘International Women’s Day’ hun verhalen te delen en andere vrouwen te inspireren.

Auteur: HPB | Het PR Bureau // Fotografie: ASICS

?c=35500&m=2029617&a=435487&r=&t=html

Op zoek naar een leuke tennis sweater die geïnspireerd is op de leukste sport die er is, kijk dan eens op grandslam-tennis.eu

Grandslamtennisblog.com – Move Her Mind

Grandslamtennisblog.com is een Nederlands tennis blog. Op dit blog vindt je het laatste nieuws over Move Her Mind + verhalen, video- en fashion blogs over de mooiste sport die er is: tennis. Als je tips, suggesties of vragen hebt over Move Her Mind… stuur een mailtje naar info(at)grandslamtennisblog.com.

VOLG GRANDSLAM TENNISBLOG OP INSTAGRAM

Druk op de ESC toets om dit venster te sluiten