Adidas Stan Smith sportschoen

Speciale uitgave Adidas Stan Smith.
Speciale uitgave Adidas Stan Smith.
Speciale uitgave Adidas Stan Smith.
Speciale uitgave Adidas Stan Smith.
Speciale uitgave Adidas Stan Smith.

Hoewel veel mensen – die van tennis houden – waarschijnlijk nooit hebben geweten dat Stan Smith een absolute topspeler was. Inclusief ondergetekende, geboren in 1975, kennen ze zijn schoenen wel heel goed. Smith, tweevoudig grand slam-winnaar -met overwinningen op de U.S. open 1971 en Wimbledon 1972- vertelde eens een verhaal waarin zijn jongste zoon hem vroeg of zijn vader naar de schoenen was vernoemd of de schoenen juist naar Smith zelf. De schoenen werden echter +/- 45 jaar geleden vernoemd naar het Amerikaanse tennisicoon. Maar niet nadat de schoenen in eerste instantie waren vernoemd naar de Franse Davis cup-speler Robert Haillet.

Adidas Stan Smith 

Nadat Haillet zijn carrière had beëindigd, werd Smith door Adidas benaderd en werd de beeltenis op de schoen veranderd in Stan Smith. Smith was destijds de nummer 1 van de wereld en tekende een contract voor de schoenen met Adidas. Volgens het “sneaker report magazine” is deze deal nog steeds een van de meest invloedrijke en beroemdste sneaker deals ooit. Hoewel de Adidas Stan Smith na de introductie zeer succesvol was, duurde het jaren voordat de schoenen officieel de Stan Smith werden genoemd. Hetzelfde gebeurde uiteindelijk ook met het uiterlijk van de schoenen. Gedurende de eerste 5 jaar gebruikte Adidas namelijk het imago van Smith maar met de naam van Haillet daar boven. Pas in 1979 bracht het merk de sneaker (met naam en beeltenis van Smith) voor onbepaalde tijd opnieuw op de markt met een re-launch. Zo werd de meest invloedrijke, iconische en best verkochte tennis sneaker (met meer dan 40 miljoen verkopen) geboren.

Modieuze sneaker

Tegenwoordig worden de Adidas schoenen niet meer verkocht om tennis te spelen, maar vooral als een zeer modieuze sneaker. De originele basis van de schoenen is echter nog steeds het tennis. Ten tijde van zijn introductie werd de Adidas Haillet namelijk beschouwd als een revolutionaire tennisschoen, een schoen die natuurlijk werd ingehaald dankzij nieuwe en betere technieken. Ondanks het feit dat de schoenen – sinds de introductie ervan – nooit veel zijn veranderd, blijven ze nog steeds erg populair. Een paar jaar geleden in 2011 besloot Adidas tot grote verrassing van vele fans om de Stan Smith uit de collecties te verwijderen omdat de schoen “alleen maar ronddoolde als een geest in Frankrijk”. Na een kort afscheid is de schoen sinds 2014 echter terug en beschikbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren. De basis is echter nog steeds de originele tennisschoen uit de jaren 60.

Een paar jaar terug vierde Adidas zijn 50e verjaardag met een unieke pop-up store in Londen om het publiek te laten zien dat de Adidas Stan Smith nog steeds een van de meest invloedrijke schoenen ooit is. Voor meer informatie of het aanpassen van je eigen Stan Smith sneakers ga dan naar: https://www.adidas.nl/stan_smith. 

Op deze pagina’s behandelen wij tennis (gerelateerde) producten en beoordelen deze. Dat kunnen fashion items zijn zoals bijvoorbeeld oude tennisschoenen zoals de Adidas Stan Smith of oude shirts die op Ebay te vinden zijn. Maar ook nieuwe rackets, tennisschoenen of kleding die op de grand slams verkocht worden. De artikelen worden bekeken met een “vormgevers oog”. Dat kan dus betekenen dat een racket geweldig is om mee te spelen maar qua vormgeving niet echt aansprekend is. Of natuurlijk vice versa, een prachtig vormgegeven racket dat volstrekt onbespeelbaar is.

Auteur: Redactie GSTB // Fotografie: diversen // website Adidas Stan Smith

Op zoek naar een leuke tennis sweater die geïnspireerd is op de liefde voor tennis, kijk dan eens op grandslamtennis.eu

Grandslamtennisblog.com – Stan Smith

Grandslamtennisblog.com is een Nederlands tennis blog. Op dit blog vindt je het laatste nieuws over Stan Smith + verhalen, video- en fashion blogs over de mooiste sport die er is: tennis. Als je tips, suggesties of vragen hebt over Stan Smith… stuur een mailtje naar info(at)grandslamtennisblog.com.

VOLG GRANDSLAM TENNISBLOG OP INSTAGRAM

Druk op de ESC toets om dit venster te sluiten