Terugblik Australian open 2019

Over een aantal weken begint in Australië het nieuwe grand slam-seizoen, wij blikken nog even terug op de memorabele cijfers van de Australian open 2019. 

Het aantal fans: 796.435

Het vorige bezoekersrecord van 743.667 in 2018 werd verbroken in 2019 toen 796.435 fans het Melbourne park bezochten. De Australian open blijft zodoende het best bezochte tennistoernooi ter wereld en de nummer één onder de grand slams sinds 2015. De tijden dat het Australian open het ondergeschoven kindje van de grand slams was, behoren definitief tot het verleden.

De zevende hemel

Een record-brekende zevende titel en een perfect record van zeven gewonnen finales tegen nul verloren finales voor Novak Djokovic. De Serviër die zesvoudig winnaars Roy Emerson en Roger Federer passeerde en nu als enige de all-time ranglijst aanvoert; hij is de succesvolste Australian open kampioen aller tijden bij de heren.

Hoeveel jaar… 13 jaar

Samantha Stosur pakte eindelijk de dubbeltitel 13 jaar na het verspelen van matchpoints tegen Zi en Jie. Deze keer -in haar 13e grand slam finale- kwam de voormalige nummer één in het dames dubbel wel tot winst en won met 6-3 6-4 samen met haar goede vriendin Shuai.

Het aantal kanshebbers… 11 dames

Niet minder dan elf vrouwen waren op jacht naar de nummer één positie op de wereld ranglijst in Melbourne park, inclusief de toenmalige nummer één Simona Halep. De uiteindelijke nieuwe nummer één werd -en passent- ook maar direct de nieuwe Australian open-kampioen. Naomi Osaka werd de eerste Aziatische ooit die de ranglijst bij de dames aanvoert.

Break points… 12 stuks

De meest verbluffende statistiek in de gedenkwaardige overwinning van Stefanos Tsitsipas op Roger Federer 6-7 (11) 7-6 (3) 7-5 7-6 (5) waren de twaalf breakpunten die de jonge Griek overleefde. “Ik heb hem ook niet gebroken tijdens de Hopman Cup.” zei Federer na afloop.

Een vijfde titel op de Australian open

Lokale held Dylan Alcott behaalde zijn vijfde Australian open titel in het rolstoel tennis, met een 6-4 7-6 (2) overwinning tegen de als tweede geplaatste David David. Maar Alcott was vooral euforisch omdat er voor het eerst een grand slam finale in zijn geheel op de open TV kanalen werd uitgezonden.

Vijftien grand slams

Novak Djokovic veroverde zijn 15e grand slam-trofee en passeerde daarmee jeugdheld Pete Sampras. Djokovic was een zes jaar oud toen hij de Amerikaan zijn eerste Wimbledon titel in Londen zag winnen. Nu op 31-jarige leeftijd moet de Serviër alleen Rafael Nadal en Roger Federer nog voor zich dulden. (19 en 20 grand slams respectievelijk, Djokovic heeft inmiddels 16 grand slams)

Lang geleden… 18 jaar

Het was 18 jaar geleden dat een winnares van haar eerste grand slam titel ook direct in het volgende grand slam haar tweede titel behaalde. Naomi Osaka volgde haar verrassende overwinning op de U.S. open tegen Serena Williams op met winst tegen Petra Kvitova in de Australian open finale met 7-6 (2) 5-7 6-4. De 21-jarige beëindigde ook een recordreeks die acht verschillende vrouwelijke kampioenen zag winnen tijdens de laatste acht grand slams.

Wat een match-up in 53 wedstrijden

De finale bij de heren tussen Novak Djokovic en Rafael Nadal was match-up 53 tussen deze tennis helden. De 52e wedstrijd was een halve finale op Wimbledon die pas bij 10-8 in de vijfde set werd beslist. Hun laatste wedstrijd in Melbourne dateerde van 2012 en staat nog steeds te boek als de langste grand slam-finale ooit. In tegenstelling tot de vorige epische ontmoetingen op een hoogstaand niveau was dit een eenvoudige opgave voor Djokovic. In amper twee uur boekte de Serviër een 6-3 6-2 6-3 overwinning.

?c=35500&m=2029617&a=435487&r=&t=html

Leander Paes inmiddels 45 jaar en in 1990 verliezend finalist in de junior singles -toen de Australian open nog op Flinders park werd gespeeld- speelde zijn 25e Australian open. De Indiër heeft de afgelopen 25 jaar meegedaan aan ieder evenement dat u zich voor kan stellen; juniors, singles, doubles en mixed. Paes won meerdere mixed doubles met o.a. Hingis en Navratilova en won ook eenmaal het heren doubles met Radek Stepanek. Zijn deelname in 2019 was van korte duur, na slechts één ronde was het over voor de Indiër in het mixed doubles.

Auteur: Vincent Bons // Fotografie: Getty Images Sport // Australian open official website

Op zoek naar een leuke tennis sweater die geïnspireerd is op de Australian open 2020, kijk dan eens op grandslamtennis.eu

Grandslamtennisblog.com – Australian open 2019

Grandslamtennisblog.com is een Nederlands tennis blog. Op dit blog vindt je het laatste nieuws over Australian open 2019 + verhalen, video- en fashion blogs over de mooiste sport die er is: tennis. Als je tips, suggesties of vragen hebt over Australian open 2019… stuur een mailtje naar info(at)grandslamtennisblog.com.

Embed from Getty Images

VOLG GRANDSLAM TENNISBLOG OP INSTAGRAM

Druk op de ESC toets om dit venster te sluiten