Davis cup versus ATP cup

ATP cup 2020… 😍

Davis cup nieuwe stijl… 😐

“A long time ago” de jaren tachtig om precies te zijn stond de Davis cup -althans in mijn herinnering- garant voor succes, toptennis en de absolute top qua deelnemende spelers. Als klein jongetje keek ik bij mijn oma op de bank een aantal jaar de finales tussen Zweden en Duitsland. Becker die het opnam tegen een contingent Zweedse toppers zoals Edberg, Jarryd en Wilander. Afgeladen tribunes in Duitsland met een sfeer waar men U tegen zei. De afgelopen decennia is dat helaas verdwenen, zo keek ik eigenlijk alleen nog een keertje toen Federer -tegen Frankrijk- de Davis cup kon winnen en dat samen met Stan Wawrinka ook deed. Maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het verworden is tot een slap aftreksel van wat het ooit was.

Het is dan ook goed om te zien dat de Davis cup eind vorig jaar het roer heeft omgegooid om het toernooi nieuw leven in te blazen. Persoonlijk vind ik het format veel aansprekender alleen heeft men toch wel twee nieuwe problemen. Er was weinig sfeer tijdens sommige wedstrijden die gespeeld werden in een achteraf zaaltje van het Caja de magica in Madrid. En het andere probleem luistert naar de naam… ATP cup. En die ATP cup heeft absoluut een voorsprong genomen de afgelopen weken.

ATP cup een succes

De eerste editie van de ATP Cup was -in mijn optiek- zeker een succes. En dat is toch wel opmerkelijk zo kort na het spelen van de eerste Davis cup in het nieuwe format. Met uitzondering van Roger Federer, die wat langer van zijn kids wilde genieten, waren alle topspelers uit de ATP top 10 aanwezig.

Na afloop waren de grote publiekstrekkers Nadal en Djokovic echter wel eensgezind. Twee landenwedstrijden zo kort na elkaar die beiden het predicaat “wereldkampioenschap tennis” willen uitdragen dat is gewoon te veel. De ATP en de ITF -de organisator van de Davis cup- moeten snel om tafel om beide evenementen samen te voegen aldus Nadal en Djokovic.

Format van de Davis- en ATP cup

Qua opzet verschillen beide toernooien niet echt van elkaar. Landen spelen in een groepsfase tegen elkaar en er volgt een knockout-fase die uiteindelijk leidt tot een winnaar. Een ontmoeting bestaat uit twee enkelpartijen en een dubbel. De ATP cup onderscheidt zich echter door het (eventueel) beslissende dubbel. In de derde set van het ATP cup dubbel wordt een super tiebreak -tot 10 punten en met 2 punten verschil- gespeeld en op deuce wordt een beslissend punt gespeeld. Het ontvangende team krijgt de keuze op wie de serveerder dat breakpoint moet gaan beginnen. Dat maakt de partijen attractiever en sneller voor de TV-kijker.

Geslaagde experimenten

De ATP is al jaren een moderne en vooruitstrevende sport organisatie en dat zie je terug in de ATP cup. Zo is er de mogelijkheid tot een video review om bijvoorbeeld te kijken of tegenstanders een bal niet twee keer lieten stuiten of met het racket over het net kwamen tijdens een volley. Het systeem werd niet veel gebruikt, maar de keren dat het gebeurde was het wel toevoeging. Een ander geslaagd experiment was de “team corner”, een hoek in de baan waar het volledige team en captain zaten om zo hun teamgenoot te supporten maar ook om statistieken of beelden terug te kunnen kijken tijdens de wedstrijd. Een leuke toevoeging was de mogelijkheid om de beste speler van het land zelf hun coach te laten kiezen. Zo zagen we o.a. Marat Safin, Boris Becker, Thomas Muster en Tim Henman als coaches acte de présence geven.

Het publiek

Net als tijdens de Davis cup waren de tribunes tijdens sommige voorrondes van de ATP cup leeg. Dat had niet alleen met het niveau te maken, maar supporters en spelers uit Moldavië, Georgië en Uruguay spreken gewoon minder tot de verbeelding. Daarnaast zullen supporters uit die landen voor de ATP cup niet snel de reis naar Australië maken. Een groot voordeel voor de ATP cup is dat er bij de final 8 vrijwel allemaal topteams met topspelers aanwezig waren en dat het een ideaal begin is voor het nieuwe seizoen dat met de Australian open “echt” van start gaat. Én dat het -in tegenstelling tot de Davis cup- niet wordt gezien als een verplicht sluitstuk van een zwaar seizoen maar juist de katalysator kan zijn voor een nieuwe start aan het begin van het tennis seizoen!!! 

Auteur: Redactie GSTB // Fotografie: Getty Images Sport // website ATP cup

?c=35500&m=2029617&a=435487&r=&t=html

Op zoek naar een leuke tennis sweater die geïnspireerd is op het eerste grandslam toernooi van het jaar, kijk dan eens op grandslamtennis.eu

Grandslamtennisblog.com – Davis cup versus ATP cup

Grandslamtennisblog.com is een Nederlands tennis blog. Op dit blog vindt je het laatste nieuws over Davis cup versus ATP cup + verhalen, video- en fashion blogs over de mooiste sport die er is: tennis. Als je tips, suggesties of vragen hebt over Davis cup versus ATP cup… stuur een mailtje naar info(at)grandslamtennisblog.com.

VOLG GRANDSLAM TENNISBLOG OP INSTAGRAM

Druk op de ESC toets om dit venster te sluiten