Australian open 2020: Williams op zoek naar titel 24 – Djokovic en Nadal favoriet bij de heren

Williams de grote favoriete bij de dames Australian open 2020… 💪🏾

Djokovic en Nadal de favorieten bij de heren Australian open 2020… 💪🏻💪🏻

Serena Williams is wederom de grote favoriet om de Australian open 2020 te winnen als ze opnieuw op zoek gaat naar het record van 24 grand slam overwinningen. De 38-jarige Amerikaanse streeft er naar het record van Margaret Court van 24 behaalde grand slams te evenaren. Court zelf zal tijdens de komende Australian open 2020 worden gehuldigd vanwege de 50-jarige verjaardag van haar “calendar grand slam” uit 1970.

In het heren enkelspel zijn Djokovic, Nadal en Federer nog steeds de meest voor de hand liggende winnaars van het toernooi dat ondanks de hevige bosbranden maandag a.s. gewoon van start zal gaan.

Alles wat u moet weten over de Australian open 2020

Één van de meest prominente uitdagers van Djokovic, Nadal en Federer… Andy Murray moet wederom -voor de achtste maal in tien grand slams- verstek laten gaan vanwege een bekkenblessure. “Helaas heb ik een tegenvaller gehad tijdens mijn revalidatie en dat wil ik rustig laten herstellen.” zei de voormalige nummer één van de wereld. Murray maakt naar verwachting in februari zijn rentree op de ATP tour. “Ik heb zo hard gewerkt om mezelf in een situatie te manoeuvreren waarin ik op het hoogste niveau kan spelen en ik ben dan ook erg teleurgesteld dat ik niet in staat ben om te spelen.”

Belangrijke singles data Australian open 2020

16 januari:
loting heren- en dames enkelspel
20-21 januari:
eerste ronde heren- en dames enkelspel
28-29 januari:
kwartfinales heren- en dames enkelspel
30-31 januari:
halve finales heren- en dames enkelspel
1 februari:
dames enkelspel finale
2 februari:
heren enkelspel finale

Een nieuw decennium… wederom “the big three”

Het is een nieuw decennium maar net als gedurende de jaren 2010+ en de laatste 5 jaar van de jaren 2000+ worden dezelfde drie spelers algemeen beschouwd als de belangrijkste kanshebbers om het eerste grand slam van 2020 te winnen. Titelverdediger Novak Djokovic, nummer één van de ATP ranglijst Rafael Nadal en 20-voudig grand slam winnaar Roger Federer blijven de absolute favorieten. Djokovic, Nadal en Federer zijn daarnaast verantwoordelijk voor het winnen van de laatste twaalf grand slams in het heren enkelspel.

Djokovic jaagt op een achtste titel in het heren enkelspel in Melbourne. De Serviër liet zien de afgelopen twee weken, tijdens de ATP cup, al zien hoe moeilijk het zal zijn hem te verslaan. De 32-jarige Serviër die op zoek gaat naar een 17e grand slam-titel verloor slechts twee sets in zijn zes singles overwinningen. Zijn laatste zege was een overtuigende overwinning op Nadal in de finale van de ATP cup.

Nadal die vorig jaar eenvoudig in de finale door Djokovic werd verslagen blijft problemen houden op hardcourt met het spel van de Serviër. Zijn nederlaag afgelopen zondag in de finale van de ATP cup betekende de negende opeenvolgende nederlaag op hardcourts. Djokovic heeft met deze zege inmiddels 19 achtereenvolgende sets tegen Nadal gewonnen op hardcourt.

De als nummer één en twee geplaatste spelers worden geacht elkaar pas in de finale te treffen. Andere spelers die daar ook graag acte de présence zouden geven zijn Federer, Daniiil Medvedev en Stefanos Tsitsipas. Het valt nog te bezien of Federer, op 38-jarige leeftijd, er verstandig aan heeft gedaan de ATP cup over te slaan. Zijn beslissing om rust in te bouwen voor de Australian open 2020 zorgt er voor dat de veteraan weinig “court time” meeneemt naar de Australian open 2020. 

De als vierde geplaatste Medvedev zorgde tijdens de U.S. open voor een epische finale die hij nipt in vijf sets van Nadal verloor. En het lijkt -gezien zijn uitmuntende hardcourt record- een kwestie van tijd voordat de Rus een grand slam gaat winnen.

Hetzelfde kan gezegd worden van de 21-jarige Tsitsipas. De jonge Griek liet zien dat hij tot de beste spelers kan worden gerekend door in november de ATP finals te winnen. Tsitsipas zal minimaal zijn resultaten van vorig willen evenaren toen de halve finale het eindstation was voor de rechtshandige technicus.

De top acht van de plaatsingslijst bij de mannen

Rafael Nadal – Spanje I

Novak Djokovic – Servië II

Roger Federer – Zwitserland III

Daniil Medvedev – Rusland IV

Dominic Thiem – Oostenrijk V

Stefanos Tsitsipas – Griekenland VI

Alexander Zverev – Duitsland VII

Matteo Berretini – Italië VIII

Kan een “opgeluchte” Serena Williams eindelijk het record van Court evenaren

Serena Williams heeft geen grand slam-titel meer gewonnen sinds de Australian open van 2017 toen ze acht weken zwanger was. Sinds haar terugkeer, na haar zwangerschap, in maart 2018 heeft ze vier grand slam-finales bereikt -twee op Wimbledon en twee op de U.S. open- die ze echter iedere keer als verliezend finalist afsloot.

Williams is volgens velen echter de grote favoriete nadat ze afgelopen zondag voor het eerst in drie jaar weer eens een finale won. Williams “mindere vorm” heeft het dames enkelspel zeer onvoorspelbaar gemaakt de afgelopen jaren. De afgelopen elf grand slams werden door maar liefst negen verschillende spelers gewonnen. Gedurende deze periode werd de WTA ranglijst aangevoerd door zeven verschillende speelsters. Jongere spelesters hebben tijdens de afwezigheid van de Amerikaanse hun kansen gegrepen. Zo wonnen o.a. de Japanse Naomi Osaka en de Canadese Bianca Andreescu hun eerste grand slams. Ook Simona Halep en Caroline Wozniacki wonnen een tot dan toe ontbrekende eerste grand slam. 

Ashleigh Barty -nummer één van de wereld- gaat in Australië op zoek naar haar tweede grand slam. Mocht de jonge Barty slagen dan is zij de eerste winnares uit Australië in meer dan 40 jaar. Voor Caroline Wozniacki is de Australian open 2020 een bijzonder toernooi… zij neemt afscheid van het proftennis!!!

De top acht van de plaatsingslijst bij de dames

Ashleigh Barty – Australië I

Karolina Pliskova – Tsjechië II

Naomi Osaka – Japan III

Simona Halep – Roemenië IV

Elina Svitolina – Oekraïne V

Belinda Bencic – Zwitserland VI

Petra Kvitova – Tsjechië VII

Serena Williams – Verenigde Staten VIII

Invloed van de bosbranden op het toernooi

De luchtkwaliteit op de Australian open is momenteel niet ideaal. De bosbranden die het land teisteren zorgden voor enkele korte onderbrekingen tijdens het kwalificatie toernooi en een opgave van de Sloveense speelster Dalila Jakupovic. De bosbranden die inmiddels meer dan 20 slachtoffers hebben geëist en waarbij naast 10 miljoen hectare ook een half miljard dieren zijn gedood zorgden voor een gevaarlijke luchtkwaliteit. De komst van zware regenbuien zorgden echter niet alleen voor verlichting op het tennispark maar ook voor uitstel van de tweede ronde in het kwalificatie toernooi. De organisatie van de Australian open verwacht echter niet dat het toernooi schema moet worden aangepast vanwege de branden.

Auteur: Redactie GSTB // Fotografie: Getty Images Sport // website van de Australian open

?c=35500&m=2029617&a=435487&r=&t=html

Op zoek naar een leuke tennis sweater die geïnspireerd is op het mooiste tennistoernooi, kijk dan eens op grandslamtennis.eu

Grandslamtennisblog.com – Australian open 2020

Grandslamtennisblog.com is een Nederlands tennis blog. Op dit blog vindt je het laatste nieuws over Australian open 2020 + verhalen, video- en fashion blogs over de mooiste sport die er is: tennis. Als je tips, suggesties of vragen hebt over Australian open 2020… stuur een mailtje naar info(at)grandslamtennisblog.com.

Embed from Getty Images

VOLG GRANDSLAM TENNISBLOG OP INSTAGRAM

Druk op de ESC toets om dit venster te sluiten